Škola má i letos nové baristy

V pondělí a úterý 15.- 16. října 2018 se gastronomická posluchárna naší školy dočasně přeměnila na kavárnu. Nejen v ní, ale v celé budově jsme tak měli možnost vnímat příjemnou vůni kávy, a to díky baristickému kurzu, který v těchto dnech probíhal.

Kurz byl oba dva dny veden lektorem a zároveň profesionálním baristou z České barmanské asociace, Tomášem Zahradilem. Zúčastnili se ho žáci napříč všemi obory i ročníky. Zájem o problematiku kávy a její přípravy v posledních letech roste, což potvrdil i počet přihlášených žáků.

IMG_4200

V pondělí jsme měli hned od rána možnost poslouchat poutavé povídání o kávě ve formě přednášky, ke které jsme dostali výukový materiál v podobě brožury, v níž byly uvedeny všechny podstatné informace. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o kávě a její výrobě, druzích kávy a jejím pražení, balení či kvalitě.

Následovala praktická ukázka toho, jak rozeznat kvalitní kávová zrna od těch špatných a jak důležité je nastavení mlýnku a kávovaru pro vzhled i chuť kávy. Byli jsme seznámeni s praktickým postupem přípravy espressa, viděli jsme přípravu kávu ve french pressu i džezvě. Zjistili jsme, že udělat dobrou kávu je skutečné umění, kdy může i drobná chyba či nepatrný detail požadovaný výsledek úplně zkazit.

V odpoledních hodinách si studenti na profesionálních kávovarech zkoušeli přípravu espressa, a že to některým dalo zabrat J Ale žádný učený z nebe nespadl a po několika pokusech se každému podařilo udělat espresso „na jedničku“, lahodné chuti a s tou správnou „tygrovanou pěnou“.

IMG_4216

Celé úterý pak bylo věnováno přípravě cappuccina. Pan lektor nás seznámil s teoretickou částí týkající se šlehání mléka, poté se přešlo k jeho praktické přípravě. I když vše vypadá zdánlivě jednoduše, i takovou dovednost, jako je vyšlehání správné capuccinové pěny, je třeba pořádně vypilovat.

Závěr kurzu patřil poučení o správném zacházení s kávovary a mlýnky, jejich údržbě a čištění.

Všichni žáci nakonec úspěšně absolvovali teoretickou i praktickou zkoušku. Domů si za odměnu odnesli mezinárodně uznávaný certifikát. Nezbývá než našim mladým baristům popřát mnoho úspěchů v praxi a ještě více spokojených zákazníků, pro něž bude pití kávy skutečným zážitkem.