Škola má i letos nové baristy

Ve dnech 26.- 27. listopadu 2019 se gastronomická posluchárna naší školy dočasně přeměnila na kavárnu. Nejen v ní, ale v celé budově jsme tak měli možnost vnímat příjemnou vůni kávy, a to díky baristickému kurzu, který v těchto dnech probíhal.

Kurz byl oba dva dny veden lektorem a zároveň profesionálním baristou z České barmanské asociace, Tomášem Zahradilem. Zúčastnili se ho žáci napříč všemi obory i ročníky. Zájem o problematiku kávy a její přípravy v posledních letech roste, což potvrdil i počet přihlášených žáků.

KAVA1

V úterý jsme měli hned od rána možnost poslouchat poutavé povídání o kávě ve formě přednášky, ke které jsme dostali výukový materiál v podobě brožury, v níž byly uvedeny všechny podstatné informace. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí o kávě a její výrobě, druzích kávy a jejím pražení, balení či kvalitě.

Následovala praktická ukázka toho, jak rozeznat kvalitní kávová zrna od těch špatných a jak důležité je nastavení mlýnku a kávovaru pro vzhled i chuť kávy. Byli jsme seznámeni s praktickým postupem přípravy espressa, viděli jsme přípravu kávu ve french pressu i džezvě. Zjistili jsme, že udělat dobrou kávu je skutečné umění, kdy může i drobná chyba či nepatrný detail požadovaný výsledek úplně zkazit.

V odpoledních hodinách si studenti na profesionálních kávovarech zkoušeli přípravu espressa, a že to některým dalo zabrat ;-) Ale žádný učený z nebe nespadl a po několika pokusech se každému podařilo udělat espresso „na jedničku“, lahodné chuti a s tou správnou „tygrovanou pěnou“.

KAVA2

Celá středa pak byla věnována přípravě cappuccina. Pan lektor nás seznámil s teoretickou částí týkající se šlehání mléka, poté se přešlo k jeho praktické přípravě. I když vše vypadá zdánlivě jednoduše, i takovou dovednost, jako je vyšlehání správné capuccinové pěny, je třeba pořádně vypilovat.

Závěr kurzu patřil poučení o správném zacházení s kávovary a mlýnky, jejich údržbě a čištění.

Všichni žáci nakonec úspěšně absolvovali teoretickou i praktickou zkoušku. Domů si za odměnu odnesli mezinárodně uznávaný certifikát. Nezbývá než našim mladým baristům popřát mnoho úspěchů v praxi a ještě více spokojených zákazníků, pro něž bude pití kávy skutečným zážitkem.

 

 

 

Akce

Turistická sezona na věži
Turistická sezona na věži

Věž kostela sv. Martina Blansko

7.5.2022
3. kolo přijímacích zkoušek
3. kolo přijímacích zkoušek

druhé patro budovy školy

27.5.2022